Ασφάλεια τροφίμων: Τι πρέπει να προσέξουμε τώρα το καλοκαίρι

Ασφάλεια τροφίμων: Τι πρέπει να προσέξουμε τώρα το καλοκαίρι

 Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι θερμοκρασίες ολοένα και ανεβαίνουν, τις τελευταίες ημέρες στα όρια του καύσωνα θα λέγαμε, κάτι που τις καθιστά επικίνδυνες τόσο για εμάς όσο και για τα τρόφιμα που επιλέγουμε και τις συνθήκες συντήρησης τους.

Σοκολάτες και σοκολατένια επιδόρπια :Πολλές φορές τα συναντάμε στα περίπτερα, ακόμα και αυτή την εποχή, εκτός ψυγείου, γεγονός που τις καθιστά άκρως επικίνδυνες για δηλητηρίαση, καθώς μπορεί να έχουν υποστεί αλλοίωση λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και την έκθεσής τους στον ήλιο.

Μαγειρεμένα φαγητά : Οι συνθήκες συντήρησης των μαγειρεμένων φαγητών είναι διαφορετικές το καλοκαίρι. Μην αφήνετε το φαγητό εκτός ψυγείου περισσότερο από 2 ώρες από την ώρα που το μαγειρέψατε.

Ωμά κρέατα, πουλερικά, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα :Τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να συντηρούνται σε θερμοκρασία 5 βαθμών Κελσίου κι αυτό γιατί έτσι εμποδίζεται η πιθανότητα ανάπτυξης μικροοργανισμών που αλλοιώνουν τα τρόφιμα, καθώς και παθογόνων μικροοργανισμών όπως η Salmonella.

Και φυσικά : 

  • προσέχουμε πάντα την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του προϊόντος,
  • φροντίζουμε κατά τη μεταφορά του προϊόντος να μην το εκθέτουμε στη ζέστη και τον ήλιο
  • ελέγχουμε τα τρόφιμα που ετοιμαζόμαστε να μαγειρέψουμε, παρατηρώντας την οσμή, την υφή και το χρώμα τους για να βεβαιωθούμε πως δεν υπάρχει η παραμικρή αλλοίωση.
  • Δεν αγοράζουμε παγωτά που παρουσιάζουν αλλοιώσεις ή παραμορφώσεις στη συσκευασία τους γιατί υπάρχει κίνδυνος το προϊόν να έχει εν μέρει αποψυχθεί και ξανά καταψυχθεί.

 

Χριστίνα Μαλανδράκη
Διατροφολόγος: Χριστίνα Μαλανδράκη
Γεννήθηκα το Μάιο του 1986. Μεγάλωσα και κατοικώ στο Παλαιό Φάληρο μέχρι και σήμερα. Με καταγωγή από την Κρήτη δεν θα μπορούσα να μην αγαπήσω τη Σητεία όπου και σπούδασα στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας. Πραγματοποιώ μετεκπαίδευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία, παρακολουθώντας παράλληλα τις εξελίξεις γύρω από τον τομέα διατροφής. Σήμερα εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Χριστίνα Μαλανδράκη καλέστε στο 6944204326 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It