Σαρδέλα Παντρεμένη

Σαρδέλα Παντρεμένη, Υγιεινή Συνταγή, ω-3 λιπαρά οξέα.

Υλικά:

1 κιλό σαρδέλες καλά καθαρισμένες

5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

ψιλοκομμένο μαϊντανό

νερό όσο χρειαστεί

αλάτι ρίγανη

μαύρο & κόκκινο πιπέρι

για τη σκορδαλιά: 800γρ. πατάτες βρασμένες ξεφλουδισμένες & κομμένες σε φέτες 7 σκελίδες σκόρδο κοπανημένες σε γουδί 5 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι για τη σάλτσα: χυμός λεμονιού από 3 λεμόνια 2 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα

Εκτέλεση: Ετοιμάζετε τη σκορδαλιά Αλέθετε τις πατάτες στο μύλο και τις αδειάζετε σ’ ένα μπολάκι, μαζί με το σκόρδο που έχετε κοπανήσει από πριν. Προσθέτετε λίγο νερό, ανακατεύετε απαλά και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα ελαιόλαδο και όσο ανακατεύετε προσθέτετε το ξύδι και 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι. Ετοιμάζετε τη γέμιση. Σ’ ένα μπόλ, ανακατεύετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τις 5 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο. Ανοίγετε στη μέση τις σαρδέλες, αφαιρείτε τη ραχοκοκκαλιά τους, τις γεμίζετε με το μείγμα μαιντανού και τις ενώνετε ξανά. Επαναλαμβάνετε με όσες σαρδέλες θέλετε. Τις πασπαλίζετε και από τις δυο πλευρές με ρίγανη, αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι. Λαδώνετε μια σχάρα και τις ψήνετε και από τις δυο πλευρές. Ετοιμάζετε τη σάλτσα Αναμιγνύετε το χυμό λεμονιού ,το ελαιόλαδο ,τη μουστάρδα και τα χτυπάτε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν μία ομοιογενής πηχτή σάλτσα. Όταν είναι έτοιμες, τις τοποθετείτε σε μια πιατέλα και περιχύνετε με τη σάλτσα. Σερβίρετε με σκορδαλιά

Σχόλιο Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου  Πέτσιου Δημήτριου: ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Ανά μερίδα (~280 gr) : Ενέργεια/Θερμίδες (Kcal): 414, Πρωτεΐνες (g): 31, Υδατάνθρακες (g): 32, Λίπη (g): 17, Ω-3 (EPA/DHA): ~ 3 g, Βιτ. A (RE): 51, Φυλλικό οξύ (mcg): 56,25  Φώσφορος (mg): 513, Μαγνήσιο (mg): 74, Ασβέστιο (mg): 20. Τα ω3 (EPA/DHA) λιπαρά (από τα πλουσιότερα ψάρια) και το σκόρδο αποδεδειγμένα μειώνουν τη χοληστερόλη και την πίεση, ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό και καταστέλλουν τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες βελτιώνοντας εν γένει το κυκλοφοριακό μας σύστημα. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως "γεύμα καρδιάς". Η συνταγή είναι του Ηλία Μαμαλάκη. Πηγή: http://www.eliasmamalakis.gr/recipe.asp?syntagi_cat_id=6&syntagi_id=435

Pin It