Πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης

Υλικά για 2 φρατζολάκια

  • 600 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης σταρένιο
  • 1,5 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1κ.σ. λάδι
  • χλιαρό νερό περίπου 400 ml ή όσο πάρει
  • Σπόροι για τη γέμισ
  • 1 κ.γ. νιφάδες βρώμης
  • 1 κ.γ. ηλιόσπορος
  • 1 κ.γ. παπαρουνόσπορος
  • 1 κ.γ. σουσάμι

Εκτέλεση Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και το μέλι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη Έπειτα προσθέτουμε το λάδι και τα σπόρια και ζυμώνουμε ξανά με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν μέσα στο ζυμάρι. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά έως 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει. Μέτα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε 2 φρατζολάκια με τα χέρια μας μήκους 25 εκ. και τα βάζουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει πρώτα λαδόκολλα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους σκεπασμένα με πετσέτα. Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλήσουμε λίγο με αλεύρι την επιφάνεια της λαδόκολλας. Πριν ψήσουμε αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σπόρους. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε τα ψωμιά μας για 40 - 45 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν τα τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.  

Πηγή : http://akispetretzikis.com/el/categories/pswmia-zymes/polysporo-pswmi-olikhs-aleshs

Pin It