Μπρόκολο ψητό στο φούρνο

Μπρόκολο ψητό στο φούρνο

Υλικά :

  • 1 μεγάλο μπρόκολο
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • πιπέρι
  • μπούκοβο

Εκτέλεση :

  • Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  • Τοποθετούμε μέσα ένα άδειο αντικολλητικό ταψί (30Χ35) να κάψει καλά.
  • Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού και το ξεπλένουμε. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τον "κορμό" από κάθε μπουκετάκι αφαιρώντας το σκληρό εξωτερικό του. Μετά κόβουμε στη μέση κάθετα το κάθε μπουκετάκι σε 2 κομμάτια.
  • Το κεντρικό κοτσάνι από το μπρόκολο το καθαρίζουμε και αυτό γύρω γύρω και το κόβουμε σε κομμάτια μήκους 3-4 εκ. και πάχος 0,5 εκ.
  • Όλα τα παραπάνω τα βάζουμε σε ένα μπολ όπου ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
  • Όταν ο φούρνος έχει κάψει, ανοίγουμε γρήγορα την πόρτα, αφαιρούμε το ταψί και κατευθείαν τοποθετούμε τα κομμάτια του μπρόκολου μέσα στο ταψί σε μια στρώση και προσέχουμε την κομμένη επιφάνεια του μπρόκολου να είναι στον πάτο του ταψιού ώστε να μαγειρευτεί γρήγορα (αυτό πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα για να μη πέσει η θερμοκρασία απο τον φούρνο και το ταψί).
  • Βάζουμε το ταψι μας πίσω στο φούρνο  και ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να ψηθεί το μπρόκολο.
  • Αφαιρούμε από το φούρνο και αμέσως μεταφέρουμε τα μπρόκολα σε ένα μπολ γιατί αν μείνουν στο ταψί θα συνεχίσουν να ψήνονται και δεν το θέλουμε αυτό.
  • Σερβίρουμε ζεστά, με τη σως από ταχίνι.

η συνταγή είναι του ΄'Ακη Πετρετζίκη http://akispetretzikis.com/

Pin It