Μουσακάς ελαφρύς

Τι χρειαζόμαστε:

  • 3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε μέτριες φέτες
  • 5 μεγάλες πατάτες κομμένες σε μέτριες φέτες
  • 150 γρ. Kerrygold Regato τριμμένο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • χοντρό αλάτι
  Για τον κιμά
  • 750 γρ. κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 6 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 φλ. νερό
  • 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • ½ κ.γ μπαχάρι τριμμένο
  • αλάτι / πιπέρι
  Για την κρέμα
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 αυγά
  • 200 γρ. Kerrygold Regato τριμμένο
  • αλάτι / πιπέρι

 

Πώς το κάνουμε:

  1. Στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε μία λαδόκολλα και αραδιάζουμε τις φέτες της μελιτζάνας.
  2. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να μαραθούν οι μελιτζάνες.
  4. Αλατίζουμε τις φέτες πατάτες και τηγανίζουμε στο σπορέλαιο μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Αραδιάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.

Για τον κιμά

  1. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
  2. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ασπρίσει ο κιμάς και να μην υπάρχουν σβώλοι.
  3. Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας στο νερό.
  4. Προσθέτουμε στον κιμά την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
  5. Αφήνουμε τον κιμά να βράσει και να απορροφήσει τα υγρά.

Για την κρέμα

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το μισό τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  2. Σε ένα πυρέξ βάζουμε τις μελιτζάνες σε στρώση, τις πατάτες τον κιμά και τελειώνουμε με την κρέμα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο πραγματικός μουσακάς έχει γιαούρτι και όχι μπεσαμέλ. Άλλωστε που να βρεθεί γαλλική συνταγή κρέμας (μπεσαμέλ) σε ανατολίτικη συνταγή. Αν και στην Αρχαία Ελλάδα ο Μουσακάς υπήρχε με τη μορφή στρώσεων λαχανικών και τελείωμα με κρέμα από αφρόγαλα.

Πηγή : http://www.sintagespareas.gr

 

Pin It