Κριτσίνια με ελιά

κριτσίνια με ελιές Απλώς υπέροχα για σνακ κάθε στιγμή της ημέρας αλλά και για να συνοδέψετε όλα τα σπιτικά ντιπ και αλείμματα. Αν δεν θέλετε να βάλετε ελιές παραλείψτε  τις ή αντικαταστήστε τις με κάτι άλλο, π.χ. ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, σουσάμι, τυρί, σταφίδες, καρότο.

Υλικά Για 40-45 κριτσίνια

  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 280 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 100 γρ. λάδι
  • 3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλ.  αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλ.  ζάχαρη
  • 260 ml νερό
  • 100 γρ. ελιές της αρεσκείας σας, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες

  Εκτέλεση Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα δύο κοσκινισμένα άλευρα, κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω εκεί το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, το νερό.  Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου, μέχρι τα υλικά να ενωθούν και, σταδιακά, να σχηματίσουν μια ζύμη. Προσθέτουμε τις ελιές αφού ανακατέψουμε όλα τα υλικά.Τη ζυμώνω για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και να ξεκολλάει από τα χέρια μου. Εναλλακτικά, δουλεύω όλα μαζί τα υλικά στο μίξερ πάγκου, με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες. Κόβω τη ζύμη σε μικρά κομμάτια, βάρους 30 γρ. το καθένα και στη συνέχεια τα πλάθω με τις παλάμες μου σε μακρόστενα μπαστουνάκια, σαν κριτσίνια, μήκους περίπου 10 εκ. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί και αραδιάζω εκεί τα κριτσίνια, σε απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C και ψήνω τα κριτσίνια για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.    

Pin It