Γλυκιά κολοκυθόπιτα

γλυκιά κολοκυθόπιτα, συνταγή γλυκιά κολοκύθα

Υλικά

  • 4 χωριάτικα φύλλα «κιχί»
  • 4 φύλλα κρούστας «πολίτικο»
  • 1 ½ κιλό κολοκύθα γλυκιά (κίτρινη) τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ φλ. σταφίδες ξανθές και μαύρες, ανάμεικτες
  • 1 ½ φλ. καρυδόψυχα χοντροκομμένη
  • ½ φλ. καβουρδισμένο σουσάμι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κοφτές κανέλα
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 2-3 πρέζες γαρύφαλλο
  • άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Τσαλακώνουμε τα 4 πολίτικα φύλλα, τα βάζουμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 15', μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα θρυμματίζουμε σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε το 1/3 από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε την κολοκύθα για 10', ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει και να σωθούν όλα τα υγρά της. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε τα σπασμένα πολίτικα φύλλα, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την καρυδόψυχα, το σουσάμι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το 1 φύλλο κιχί. Το λαδώνουμε και στρώνουμε το δεύτερο φύλλο. Αδειάζουμε τη γέμιση σε λεπτή στρώση. Καλύπτουμε με τα δυο φύλλα κιχί, αφού τα λαδώσουμε. Κλείνουμε τις άκρες, από το ελαιόλαδο και χαράζουμε σε μερίδες και ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 1800C, στις αντιστάσεις, για 45-50', μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί. Αφού κρυώσει, αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.  Tip Τα ψημένα φύλλα θα μαζέψουν τα υγρά της κολοκυθόπιτας και θα δώσουν έξτρα γεύση και νοστιμιά στη νηστίσιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα.
 
Η συνταγή είναι παραδοσιακή Παριανή συνταγή που την εκτελεί η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Pin It