Βαρβάτη Συνταγή: Ψαρονέφρι Με δαμάσκηνα, Φακές Με Πιπεριές Φλωρίνης & Σαλάτα

Υλικά

1 ψαρονέφρι

(300-400γρ) δαμάσκηνα ξερά

φακές (περίπου 200γρ)

2-3 πιπεριές φλωρίνης

1 κρεμμύδι

2-3 σκελίδες σκόρδο

1 φύλλο δάφνης

λόλα πράσινη και κόκκινη

θαλασσινό αλάτι,

πιπέρι

ελαιόλαδο,

βαλσάμικο

Το ψαρονέφρι είναι από τα πιο τρυφερά και στεγνά από λίπος κομμάτια χοιρινού. Βρίσκεται κοντά στο νεφρό (εξ' ου και η ονομασία). Αν το θωρακίσεις σε δυνατή φωτιά δε χάνει τα υγρά του και παραμένει ζουμερό ενώ παράλληλα σκοτώνονται όσα βακτήρια έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στην επιφάνειά του. Οι φακές μαγειρεύονται εύκολα, περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, σιδήρου και φυτικών ινών. Οι πιπεριές Φλωρίνης, πέρα από τη γεύση και το χρώμα που δίνουν στο φαγητό, περιέχουν πληθώρα βιταμινών όπως A,C,B6 ενώ έχουν και αντιοξειδωτική δράση. Κρέας. Αφού καθαρίσεις το κρέας από τις ίνες και το λίπος που είναι προσκολλημένα επάνω του, δημιούργησε προσεκτικά μια σχισμή με το μαχαίρι κατά μήκος του, προσέχοντας να φτάσει απ΄ άκρη σ' άκρη.

Άνοιξε λίγο την τρύπα με το δάχτυλο, δημιουργώντας δηλαδή ένα τούνελ. Τοποθέτησε μέσα τα δαμάσκηνα. Καλό θα είναι να μείνει το κρέας στο ψυγείο μια μέρα ξεσκέπαστο για να ξεραθεί και να κρατήσει τα υγρά του στο εσωτερικό. Αλάτισε το με χοντρό αλάτι και λίγο πιπέρι. Σε ένα καυτό τηγάνι, πρόσθεσε ελαιόλαδο και θωράκισε το κρέας δίνοντάς του χρώμα απ΄όλες τις πλευρές. Μετά βάλτο στο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 6-12 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος. Άφησε το να ξεκουραστεί για 3-4 λεπτά πριν το κόψεις. Το χοιρινό κρέας πρέπει να είναι καλομαγειρεμένο για αποφυγή εκδήλωσης πεπτικών διαταραχών. Φακές. Δώσε τους ένα βράσιμο και πέτα το πρώτο νερό. Μετά, φερ’ τες σε βρασμό πάλι με μερικές σκελίδες σκόρδο, ένα φύλλο δάφνης και ένα κρεμμύδι χοντροκομμένο. Να τις μαγειρέψεις όσο χρειαστεί σε δυνατή φωτιά, περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ψιλόκοψε τις πιπεριές Φλωρίνης σε λωρίδες κατά μήκος και μετά κάθετα, σε κυβάκια δηλαδή.

Πρόσθεσέ τες στις φακές πριν το σερβίρισμα. Μαρινάρισέ το μείγμα με τη βινεγκρέτ της σαλάτας ή με λαδολέμονο και λίγη μουστάρδα. Χρησιμοποίησε χοντρό θαλασσινό αλάτι. Σαλάτα. Κόψε με το χέρι τη σαλάτα σε μια λεκάνη με νερό και άφησε τη μερικά λεπτά. Μετάφερε τη σαλάτα σε ένα σουρωτήρι, θα δεις το χώμα στον πάτο της λεκάνης. Πλύνε τη σαλάτα, τουλάχιστον 2 φορές και στη τελευταία πρόσθεσε λίγο ξύδι για απολύμανση. Φτιάξε σε ένα γυάλινο βάζο μια βινεγκρέτ από ελαιόλαδο και βαλσάμικο, χτύπα το δυνατά και  ντρεσάρισε τη σαλάτα. Με την ίδια βινεγκρέτ μπορείς να μαρινάρεις και τις φακές.  Nikolis Datos V.                

Pin It