25 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα ζυμαρικών!

zymarika545Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995. Τα ζυμαρικά στις προηγμένες κοινωνίες δεν αποτελούν απλά μία διατροφική συνήθεια αλλά αγαπημένη γαστρονομική λατρεία, πηγή έμπνευσης για τους λάτρεις της μαγειρικής και αναπόσπαστο μέρος της εβδομαδιαίας διατροφής μας!

 

Η καταγωγή των ζυμαρικών δεν είναι σαφής, αφού τη διεκδικούν αρκετές χώρες, ανάμεσα τους η Ελλάδα και η Ιταλία. Κάποιες φήμες λένε ότι τα ζυμαρικά τα έφερε ο Μάρκο Πόλο από την Κίνα, στη Βενετία της Ιταλίας. Άλλες ότι εντοπίζονται πρώτη φορά στην Αρχαία Ελλάδα. Όπως και να έχει το μόνο σίγουρο είναι ότι η κάθε χώρα τα έχει κάνει δικά της, δημιουργώντας με αυτά ξεχωριστές συνταγές άκρως συνυφασμένες με την εκάστοτε τοπική κουζίνα. Τα ζυμαρικά έχουν κυρίαρχη θέση στην Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.

Μαζί με τα δημητριακά, το ρύζι και το ψωμί κατατάσσονται στο πρώτο και σημαντικότερο σκαλοπάτι της. Ανήκουν στην ομάδα των υδατανθράκων οι οποίοι αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Οι υδατάνθρακες  έχουν πρωταρχική θέση στη διατροφή μας, καθώς αποτελούν το 55% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Μας δίνουν λοιπόν μία καλή ευκαιρία να εντάξουμε τα ζυμαρικά στην εβδομαδιαία μας διατροφή! Τα τελευταία χρόνια έχουν διαδοθεί ιδιαίτερα και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα οποία είναι μία εξαιρετική επιλογή καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προκαλούν ταχύτερο κορεσμό. Εμπνευστείτε και δημιουργείστε καινούριες γεύσεις με βάση τα ζυμαρικά. Κόκκινες σάλτσες με λαχανικά, άσπρες με κρέμα, συνδυασμένα με κρέας, κοτόπουλο ή θαλασσινά. Όπως και να τα προτιμάμε είναι απλά υπέροχα!  

Πηγή ιστορικών στοιχείων: http://www.sansimera.gr/worldays/183#ixzz3pDP41k7z,

Πηγή φωτογραφίας: http://www.fnews.gr/megali-prosoxi-o-efet-aposyrei-pasignosta-zymarika/

Χριστίνα Μαλανδράκη
Διατροφολόγος: Χριστίνα Μαλανδράκη
Γεννήθηκα το Μάιο του 1986. Μεγάλωσα και κατοικώ στο Παλαιό Φάληρο μέχρι και σήμερα. Με καταγωγή από την Κρήτη δεν θα μπορούσα να μην αγαπήσω τη Σητεία όπου και σπούδασα στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας. Πραγματοποιώ μετεκπαίδευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία, παρακολουθώντας παράλληλα τις εξελίξεις γύρω από τον τομέα διατροφής. Σήμερα εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Χριστίνα Μαλανδράκη καλέστε στο 6944204326 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It