Φυτικές ίνες

fibre_1092014Οι φυτικές ίνες είναι υδατάνθρακες οι οποίοι δεν μπορούν να διασπαστούν από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου γιατί δεν περιέχει τα κατάλληλα ένζυμα ο οργανισμός. Χωρίζονται σε υδατοδιαλυτές και μη διαλυτές ίνες.

Μπορεί οι φυτικές ίνες να μην ανήκουν στα «θρεπτικά συστατικά», ουσίες δηλαδή που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, αποτελούν όμως σημαντικό στοιχείο της διατροφής μας, καθώς και σύμμαχο για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού μας.

Η διατροφή μας πρέπει να περιέχει και τις δύο μορφές αφού οι υδατοδιαλυτές, αν καταναλώνονται με αρκετή ποσότητα νερού, δίνουν όγκο στην τροφή με αποτέλεσμα να περάσει γρήγορα από το έντερο και να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα ενώ οι μη διαλυτές βοηθούν στο να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.Επίσης, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών (15 γρ. -25 γρ./ημέρα) βοηθά στη πρόληψη εμφάνισης λίθων στη χολή, κολίτιδας, υπέρτασης και άλλων.

ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ : Αρακάς, φασόλια, καλαμπόκι, βρώμη, ψωμί κ.α > 4 γρ. /μερίδα ΜΕΣΑΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ: Φρούτα και λαχανικά, κουάκερ, μαύρο ρύζι, καρύδια 1-4 γρ./μερίδα ΦΤΩΧΕΣ ΠΗΓΕΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ: Μαρούλι, άσπρο ρύζι, σταφύλια, κολοκύθι < 1 γρ./μερίδα   στοιχεία από Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας Αγγελική Παπά

Αγγελική Παπά
Διατροφολόγος: Αγγελική Παπά
Γεννήθηκα Σεπτέμβριο του 1986 στο Μαρούσι. Μεγάλωσα στον Ταύρο όπου και κατοικώ ως σήμερα. Το 2005 βρέθηκα στη Σητεία Κρήτης για να σπουδάσω αυτό που αγαπώ. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με ενεργή συμμετοχή σε συνέδρια και εθελοντικές δράσεις με θέμα τη διατροφή.



Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Αγγελική Παπά καλέστε στο 6947856688 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It