Σακχαρώδης διαβήτης τύπου II, ας τον γνωρίσουμε!

διαβήτης, σακχαρωδης διαβητης, διατροφη Τα αποτελέσματα τελευταίων ερευνών, δείχνουν τους επιστήμονες να βρίσκονται πολύ κοντά στην εύρεση του απόλυτου φαρμάκου για τη θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ (ΣΔΙΙ).

Ήδη εδώ και πολλές δεκαετίες οι κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες έχουν αλλάξει. Η στερητική δίαιτα και η αποφυγή υδατανθράκων έχει αντικατασταθεί, γενικότερα με μια ισορροπημένη διατροφή. Άτομα με ΣΔΙΙ είναι απαραίτητο να ακολουθούν μια διαιτητική θεραπεία, έτσι ώστε τα επίπεδα σακχάρου να παραμένουν σε σταθερά επίπεδα και να μην υπάρχουν απότομες διακυμάνσεις που θα επιφέρουν βλάβες στον οργανισμό. Υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα πρέπει να θέσουν σαν κύριο στόχο την απώλεια βάρους κερδίζοντας λιγότερα επεισόδια υπογλυκαιμιών, μέχρι και μερική ή ολική ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ο ρόλος μιας ισορροπημένης διατροφής είναι:

  • Να βοηθήσει τη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης
  • Να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος υπογλυκαιμιών
  • Να προκαλέσει απώλεια βάρους όταν είναι απαραίτητο
  • Να μειώσει τον κίνδυνο για συνοσηρότητα
  • Να διατηρήσει την καλή κατάσταση θρέψης

Η διατροφή ατόμων με ΣΔΙΙ θα πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Να περιέχει θερμίδες ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου
  • Να περιέχει υψηλή αναλογία υδατανθράκων, με μειωμένα τα σάκχαρα και αυξημένους τους σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ.φυτικές ίνες)
  • Να περιέχει λιγότερο λίπος, περιορισμός κορεσμένων λιπαρών οξέων (κυρίως από ζωικές τροφές)
  • Να μην είναι υπερβολικά πλούσια σε πρωτεΐνες
  • Να είναι χαμηλή σε αλάτι

  Οι παραπάνω είναι γενικές κατευθυντήριες οδηγίες για άτομα με ΣΔΙΙ. Για οποιοδήποτε πρόβλημα επικοινωνήστε με τον κατάλληλο επιστήμονα υγείας, γιατρό – διαιτολόγο, για να υπάρξει εξατομίκευση!!!! Πηγή: Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία   Φανή Ρούσσου

Φανή Ρούσσου
Διατροφολόγος: Φανή Ρούσσου
Γεννήθηκα στην Πρωτεύουσα το 1985 αλλά ποτέ δεν ένιωσα Αθηναία, μιας και η νησιωτική (Πάρος – Νάξος) καταγωγή μου με κέρδισε από μικρή. Έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια στα Άνω Λιόσια όπου μένω μέχρι σήμερα. Οι πανελλήνιες εξετάσεις με έστειλαν το 2004 στη Σητεία της Κρήτης, για να αποφοιτήσω ως Διαιτολόγος . Έκτοτε εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κάνοντας εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία και παρακολουθώντας από κοντά τις διατροφικές εξελίξεις.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Φανή Ρούσσου καλέστε στο 6979448632 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού