ΠΟΥ: Το επεξεργασμένο κρέας προκαλεί καρκίνο!

αλλαντικά, Π.Ο.Υ., αλλαντικά και καρκίνος Κατανάλωση 50 γραμμαρίων κατεργασμένου κρέατος καθημερινά (δηλαδή λιγότερες από δύο φέτες μπέικον) αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Γραφείου για την Έρευνα του Καρκίνου (CIRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, λουκάνικα, ζαμπόν κ.λπ.) στις τροφές που είναι επικίνδυνες για την πρόκληση καρκίνου.

Επεξεργασμένο είναι το κρέας που έχει τροποποιηθεί ώστε να επεκταθεί η διάρκεια ζωής του ή η γεύση του, με διαδικασίες όπως το πάστωμα, το κάπνισμα ή με προσθήκη συντηρητικών. Η έκθεση καταλήγει στο παραπάνω συμπεράσμα μετά από ενδελεχή μελέτη και αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων επί του θέματος (800 έρευνες).

Έτσι πλέον το επεξεργασμένο κρέας εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με το πλουτώνιο, τον αμίαντο και το αλκοόλ ως προς τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου! «Τα στοιχεία δικαιολογούν τις σημερινές συστάσεις για τη δημόσια υγεία για περιορισμό της κατανάλωση κρέατος», σχολίασε ο Δρ. Κρίστοφερ Γουάιλντ του CIRC. Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος έχει την ίδια βαρύτητα στην πρόκληση καρκίνου με το κάπνισμα. «Για κάθε άτομο ξεχωριστά, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος παραμένει μικρός, αλλά αυτός αυξάνει με την ποσότητα που καταναλώνει» συμπληρώνει ο Κουρτ Στράιφ, εκ μέρους του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του προγράμματος Global Burden of Disease Project, 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως, αποδίδονται σε διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 στην κατανάλωση αλκοόλ. Πάντως, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι γενικά το κρέας έχει και οφέλη για τον οργανισμό του ανθρώπου.

Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι και τα κόκκινα κρέατα θεωρούνται «πιθανόν καρκινογόνα», αλλά λόγω περιορισμένων επιστημονικών δεδομένων το συμπέρασμα δεν είναι καταληκτικό.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: http://www.eligast.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85/item/to-epexergasmeno-kreas-prokalei-karkino

Φανή Ρούσσου
Διατροφολόγος: Φανή Ρούσσου
Γεννήθηκα στην Πρωτεύουσα το 1985 αλλά ποτέ δεν ένιωσα Αθηναία, μιας και η νησιωτική (Πάρος – Νάξος) καταγωγή μου με κέρδισε από μικρή. Έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια στα Άνω Λιόσια όπου μένω μέχρι σήμερα. Οι πανελλήνιες εξετάσεις με έστειλαν το 2004 στη Σητεία της Κρήτης, για να αποφοιτήσω ως Διαιτολόγος . Έκτοτε εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κάνοντας εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία και παρακολουθώντας από κοντά τις διατροφικές εξελίξεις.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Φανή Ρούσσου καλέστε στο 6979448632 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού