Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού εορτάζεται από το 2006 κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου στοχεύοντας στην κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των νεφρών. Στην Ελλάδα, η εκστρατεία υποστηρίζεται από την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία (ΕΝΕ) με δράσεις ενημέρωσης σχετικά με την Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) και υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας.

Μελέτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη παρέχουν ενδείξεις ότι περίπου το 10% του πληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς ενώ σε ποσοστό 10% (δηλ. σε 100.000 άτομα) τα προβλήματα αυτά είναι αρκετά σοβαρά. Το 10% των ατόμων με αρκετά σοβαρά προβλήματα από τους νεφρούς, δηλαδή περίπου 10.000 άτομα στην Ελλάδα, πάσχουν από τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) και για να επιβιώσουν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή/και μεταμόσχευση νεφρού. Επιπλέον, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η έλλειψη ενημέρωσης έχει οδηγήσει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης Οξείας Νεφρικής Βλάβης, σε καθυστέρηση της διάγνωσης της νόσου, παρατεταμένη νοσηλεία και αυξημένη θνητότητα των ασθενών. Η κατάσταση αυτή κοστίζει στην παγκόσμια κοινότητα κάθε χρόνο χιλιάδες νεκρούς και δισεκατομμύρια ευρώ από την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους νοσηλείας αλλά και του κόστους αιμοκάθαρσης.

Πιείτε ένα ποτήρι νερό και προσφέρετε άλλο ένα! Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι ένας από τους κανόνες πρόληψης της ΧΝΝ και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού καλούμε το κοινό να συμμετέχει στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης με μια συμβολική κίνηση: πίνοντας δηλαδή ένα ποτήρι νερό και προσφέροντας άλλο ένα σε κάποιον άλλο. Η συμβολική αυτή ενέργεια μας υπενθυμίζει ότι οι νεφροί είναι ζωτικά όργανα και οφείλουμε να τους φροντίζουμε διατηρώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) – Μια σιωπηλή πάθηση Πρόκειται για μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ασθενούς η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της ΧΝΝ δεν είναι γίνονται αντιληπτά. Είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα! Η έγκαιρη λοιπόν διάγνωση της νόσου είναι κρίσιμη καθώς η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση. Σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση της ΧΝΝ μπορεί να γίνει με τις συνήθεις εξετάσεις ούρων ή αίματος.

ΠΡΌΛΗΨΗ Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ΧΝΝ υιοθετώντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής με σημαντικά όμως οφέλη στην υγεία.

Οι 8 χρυσοί κανόνες είναι οι εξής: 1. Να ασκείστε καθημερινά και να διατηρείτε καλή φυσική κατάσταση 2. Να ελέγχετε σε τακτά διαστήματα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα 3. Να παρακολουθείτε την αρτηριακή πίεση 4. Να τρώτε υγιεινά και να ελέγχετε το βάρος σας 5. Να φροντίζετε για την ενυδάτωσή σας πίνοντας υγρά 6. Να μην καπνίζετε 7. Να μη λαμβάνετε μη- συνταγογραφούμενα φάρμακα 8. Να ελέγχετε τη λειτουργία των νεφρών αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου - αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη - αν έχετε αρτηριακή υπέρταση - αν έχετε υπερλιπιδαιμία - αν είστε παχύσαρκος - αν κάποιος συγγενείς σας πάσχει από ΧΝΝ - αν είστε αφρικανικής ή ασιατικής καταγωγής  

Οδηγίες από τη Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία www.ene.gr

Φανή Ρούσσου
Διατροφολόγος: Φανή Ρούσσου
Γεννήθηκα στην Πρωτεύουσα το 1985 αλλά ποτέ δεν ένιωσα Αθηναία, μιας και η νησιωτική (Πάρος – Νάξος) καταγωγή μου με κέρδισε από μικρή. Έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια στα Άνω Λιόσια όπου μένω μέχρι σήμερα. Οι πανελλήνιες εξετάσεις με έστειλαν το 2004 στη Σητεία της Κρήτης, για να αποφοιτήσω ως Διαιτολόγος . Έκτοτε εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κάνοντας εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία και παρακολουθώντας από κοντά τις διατροφικές εξελίξεις.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Φανή Ρούσσου καλέστε στο 6979448632 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού