Μια παγωμένη μπίρα παρακαλώ!!!

Μια παγωμένη μπίρα παρακαλώ!!!

Η  μπίρα παρασκευάζεται από φυσικές πρώτες ύλες με υψηλή διατροφική αξία όπως είναι το κριθάρι, η μαγιά, τα δημητριακά και το νερό, οι  οποίες συμβάλλουν σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή.

Η μπίρα αποτελείται από νερό σε ποσοστό περίπου 95% και είναι ένα δροσιστικό ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ απορροφούνται πιο αργά από το στομάχι με αποτέλεσμα και η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα να είναι χαμηλή. Οι βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή μπίρας είναι:

ΤΟ ΝΕΡΟ: Είναι το βασικότερο των υλών, καθώς το 95% της μπίρα περιέχει νερό. Η ποιότητα του νερού πρέπει να είναι άριστη, με όσο το δυνατόν λιγότερα άλατα. Γι’ αυτόν τον λόγο οι παλαιότερες ζυθοποιίες χρησιμοποιούσαν το νερό των ποταμών.

ΤΟ ΚΡΙΘΑΡΙ: Χρησιμοποιείται δίστιχο κριθάρι, συνήθως φτωχό σε πρωτεΐνες και πλούσιο σε άμυλο. Σε ορισμένα είδη μπίρας είναι σύνηθες να χρησιμοποιούνται μαζί με το κριθάρι και άλλα δημητριακά, όπως σιτάρι, βρώμη ή σίκαλη. Άλλα είδη δεν περιέχουν καθόλου κριθάρι αλλά βασίζονται αποκλειστικά σε άλλα δημητριακά.

Ο ΛΥΚΙΣΚΟΣ: Είναι ένα αναρριχητικό φυτό, του οποίου τα άνθη και τα φύλλα χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή της μπίρας, για να της χαρίσει την χαρακτηριστική πικρή γεύση και το πλούσιο άρωμά της. Περιέχει μέχρι και 8% αιθέρια έλαια και 2-5% πικρών υλών.

ΖΥΜΗ(ΜΑΓΙΑ): Ως μαγιά της μπίρας χρησιμοποιούνται διάφορα είδη ζυμομυκήτων. Αυτά αναλαμβάνουν την διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης, τον μεταβολισμό δηλαδή των σακχάρων και την παραγωγή της αλκοόλης και του διοξειδίου του άνθρακα. Η επιλογή της ζύμης, σχετίζεται κάθε φορά με το είδος της μπίρας που θα παραχθεί.

Η ήπια κατανάλωση μπίρας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων όχι μόνο της μικρής περιεκτικότητας σε αλκοόλ αλλά και στα συστατικά που περιέχει όπως είναι τα αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες που έχουν προστατευτική δράση. Αποτελεί, επίσης, πηγή διαλυτών ινών που προέρχονται από τα κυτταρικά τοιχώματα του κριθαριού. Δύο ποτήρια μπίρα περιέχουν περίπου το 10% των συνιστώμενων καθημερινών αναγκών σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, επιβραδύνουν την πέψη και απορρόφηση του φαγητού και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

ΜΠΙΡΕΣ 330ml ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Chimay, Lucifer 9% 208
Duvel 8,5% 196
McFarland 5,6% 129
Erdinger 5,3% 122
Stella Artois, Carib 5,2% 120
Craft, Murphy’s, Lowenbrau, Kronenbourg, Kaiser, Henninger, Heineken, Genesis, Foster’s, Fix, Fischer, Carlsberg, Bud, Beck’s, Μύθος, Amstel, Alfa     5%     115,5
Paulaner, Krombacher 4,9% 113
Edelsteiner 4,8% 110
Corona 4,6% 106
KEO 4,5% 103
Guiness 4% 92,4
Budweiser 3,8% 88
Veltins, Buckler 0,5% 11,5

    Για να εμπλουτίζουμε και τις γενικές μας γνώσεις… Η λέξη μπίρα προέρχεται πιθανότατα από την ιταλική λέξη birra η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τη λατινική –biber (ελλ. Ποτό), που συνδέεται και με το λατινικό ρήμα  -bibere (ελλ. Πίνω). Η ελληνική λέξη ζύθος απαντάται επίσης σε αρχαίους γεωγράφους περιηγητές, όπως ο Διόδωρος και ο Στράβων, δηλώνοντας βασικά το ποτό από κριθάρι, κυρίως των Αιγυπτίων. Η λέξη ζύθος σχετίζεται με το ρήμα –ζέω (βράζω).  

Φανή Ρούσσου
Διατροφολόγος: Φανή Ρούσσου
Γεννήθηκα στην Πρωτεύουσα το 1985 αλλά ποτέ δεν ένιωσα Αθηναία, μιας και η νησιωτική (Πάρος – Νάξος) καταγωγή μου με κέρδισε από μικρή. Έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια στα Άνω Λιόσια όπου μένω μέχρι σήμερα. Οι πανελλήνιες εξετάσεις με έστειλαν το 2004 στη Σητεία της Κρήτης, για να αποφοιτήσω ως Διαιτολόγος . Έκτοτε εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κάνοντας εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία και παρακολουθώντας από κοντά τις διατροφικές εξελίξεις.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Φανή Ρούσσου καλέστε στο 6979448632 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It