τσικνοπεμπτη και διατροφη

Σήμερα τσικνίζουμε!

Για ακόμη μια χρονιά η αγαπημένη ημέρα κάθε κρεατοφάγου έφτασε! Έχουμε απόκριες και ειδικά σήμερα Τσικνοπέμπτη, μόλις δύσει ο ήλιος θα δεις τους μασκαράδες με τα αστεία τους και θα μυρίσει η τσίκνα του κρέατος σε κάθε γειτονιά. Λίγο πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή στήνεται παραδοσιακά ένα γλέντι για το κρέας, αλλού μικρό και αλλού μεγάλυτερο...

Πως όμως αύριο μπορούμε να παραμείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα μας και να κρατήσουμε το θερμιδικό ισοζύγιο προς στη σωστή πλευρά; Η σημερινή ημέρα προστάζει ταβέρνα και ψησταριά. Διαλέξτε ψαρονέφρι και μπριζόλα μοσχαρίσια αντί για κοντοσούβλι ή κοκορέτσι.

Μπιφτέκια και σουβλάκια κοτόπουλο μπορούν να έχουν τη τιμητική τους. Παϊδάκια επιτρέπονται μόνο αν γνωρίζουμε το μαγαζί και είμαστε βέβαιοι πως θα μας αφαιρέσουν το περιττό λίπος. Η γενική οδηγία είναι να αποφύγουμε τον γύρο γιατί είναι πλούσιος σε λίπος. Το υπόλοιπο τραπέζι οφείλει να γεμίζει με πολύχρωμες διαφορετικές σαλάτες, αλάδωτες πίτες, χόρτα και βραστά λαχανικά. Άλλωστε ταιριάζουν με το ψητό κρέας. Γεμίζουμε το πιάτο μας πρώτα με τη σαλάτα, μετά με κρέας και για τα ορεκτικά αφήνουμε όσο το δυνατό λιγότερο χώρο.

Μια μπουκιά από το καθένα είναι αρκετή για να μη λάβουμε υπερβολικά πολλές θερμίδες ενώ προσπαθούμε να αποφύγουμε όσο γίνεται τα τηγανητά ορεκτικά. Μπορούμε να καταναλώσουμε τζατζίκι με μέτρο και να αποφύγουμε εντελώς τις σως που έχουν σχεδόν πάντα βάση μαγιονέζας. Στη θέση τους επιλέγουμε ντιπ γιαουρτιού με μυρωδικά, όπως άνηθο ή πάπρικα. Αν παραγγείλουμε μερίδα ζητάμε το κρέας μας να συνοδεύεται από ψητά λαχανικά ή φρέσκια σαλάτα και προσπαθούμε να περιοριστούμε μόνο σε αυτό. Απολαύστε την καλή παρέα, αδράξτε την ευκαιρία να συζητήσετε περισσότερο με τους φίλους σας και χαρίστε τους όλη τη προσοχή σας, έτσι θα φάτε πιο αργά και θα χορτάσετε πιο γρήγορα.

Τσουγκρίστε μαζί τους 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί και αν η παρέα ζητήσει γλυκό και εσείς δεν μπορείτε να πείτε όχι, προτιμήστε κάποιο σπιτικό εάν υπάρχει και μοιραστείτε το με διπλανό σας. Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί πως οι τηγανητές πατάτες εσκεμμένα δεν αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο. Είναι πλούσιες σε θερμίδες και συνήθως τηγανισμένες σε αμφιβόλου ποιότητος τηγανισμένο λάδι. Έτσι λείπουν συνειδητά!

Δήμητρα Δρίτσα
Διατροφολόγος: Δήμητρα Δρίτσα
Γεννήθηκα το Μάρτιο του 1987 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσα. Λίγο μετά το τέλος του λυκείου βρέθηκα να σπουδάζω στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι Σητείας Κρήτης και το ταξίδι στη Διατροφή ξεκινά… Έκτοτε εργάζομαι ως Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ενώ παράλληλα δεν χάνω ευκαιρία να παρακολουθώ συνέδρια και ημερίδες διατροφής.



Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Δήμητρα Δρίτσα καλέστε στο 6988712998 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It