ορθορεξια νευρικη

Η Ορθορεξία του Bratman... Mήπως είναι η νέα διατροφική διαταραχή;

Η Νευρική ορθορεξία είναι η εμμονή του ατόμου για τη σωστή και υγιεινή διατροφή με στόχο τη βέλτιστη θρέψη. Δεν κατατάσσεται επίσημα διατροφικές διαταραχές.

Χαρακτηριστικό της νευρικής ορθορεξίας είναι η ψυχαναγκαστική ενασχόληση του ατόμου με τη θρεπτική αξία των τροφίμων σε τέτοιο βαθμό, που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως άτομο που πάσχει από διατροφική διαταραχή. Άτομα με νευρική ορθορεξία καταναλώνουν αυστηρά μόνο βιολογικά προϊόντα και γνωρίζουν όλα τα στάδια παραγωγής των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο τους. Είναι τόσο πιστοί στις απόλυτα υγιεινές επιλογές τους , που το διατροφικό ατόπιμα τους προκαλεί ενοχή, ανησυχία και ντροπή. Είναι πολύ αυστηροί κριτές των διατροφικών επιλογών των ανθρώπων που συναναστρέφονται και δε διστάζουν να εκδηλώσουν την αποστροφή τους για τις επιλογές τους και το βάρος τους. Αποφεύγουν αυστηρά το αλάτι, τη ζάχαρη και τα γλύκα. Κάθε επεξεργασμένο τρόφιμο είναι απαγορευτικό για εκείνους. Οργανώνουν με ακρίβεια και πλήρη σαφήνεια τα γεύματα τους και περιορίζουν τις κοινωνικές συναναστροφές τους . Το άτομο μακροπρόθεσμα καταλήγει μοναχικό λόγω της εμμονής του. Όχι υπερβολές λοιπόν. Παν μέτρον άριστον! Παρόλο που δεν κατατάσσεται επίσημα στις διατροφικές διαταραχές , ο Steven Bratman δημιούργησε το παρακάτω ερωτηματολόγιο για τη Νευρική Ορθορεξία.

  1. Περνάτε περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα σκεπτόμενος τη διατροφή σας;
  2. Προγραμματίζετε τα γεύματά σας αρκετές ημέρες πριν;
  3. Είναι η θρεπτική αξία του γεύματός σας περισσότερο σημαντική από την ευχαρίστηση της κατανάλωσής του;
  4. Άλλαξε η ποιότητα της ζωής σας καθώς αυξήσατε την ποιότητα της διατροφής σας;
  5. Νιώθετε να βελτιώνεται η αυτοπεποίθησή σας όταν τρώτε υγιεινά;
  6. Έχετε σταματήσει να καταναλώνετε τρόφιμα που απολαμβάνατε άλλοτε, προκειμένου να τρώτε σωστά;
  7. Η διατροφή σας δεν σας επιτρέπει εύκολα να φάτε έξω και έτσι απομακρύνεστε από οικογένεια και φίλους;
  8. Αισθάνεστε ένοχοι όταν «χαλάτε» τη δίαιτά σας;
  9. Αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο όταν τρώτε υγιεινά;
  10. Έχετε γίνει πιο αυστηροί με τον εαυτό σας πρόσφατα;

Όσες λιγότερες θετικές απαντήσεις, τόσο πιο μακριά μας είναι η νευρική Ορθορεξία

Πηγή: Bratman S, Knight D: Health food junkies: overcoming the obsession with healthful eating. New York: Broadway Books; 2000. Vandereycken W: Media hype, diagnostic fad or genuine disorder? Professionals’ opinions about night eating syndrome, orthorexia, muscle dysmorphia, and emetophobia. Eat Disord 2011, 19:145–155.

Δήμητρα Δρίτσα
Διατροφολόγος: Δήμητρα Δρίτσα
Γεννήθηκα το Μάρτιο του 1987 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσα. Λίγο μετά το τέλος του λυκείου βρέθηκα να σπουδάζω στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι Σητείας Κρήτης και το ταξίδι στη Διατροφή ξεκινά… Έκτοτε εργάζομαι ως Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ενώ παράλληλα δεν χάνω ευκαιρία να παρακολουθώ συνέδρια και ημερίδες διατροφής.



Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Δήμητρα Δρίτσα καλέστε στο 6988712998 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού