Η διατροφή των «ισχνών αγελάδων»

Η διατροφή των «ισχνών αγελάδων» Βρισκόμαστε στην εποχή των «ισχνών αγελάδων». Η αμφιβολία, η ανασφάλεια και η διατροφή στην πρώτη γραμμή! Η οικονομική κρίση οδήγησε σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.

 

Ο οικιακός προϋπολογισμός χρειάζεται αναδιάρθρωση και η θεωρία που υποστηρίζει πως τα θρεπτικά τρόφιμα είναι πιο ακριβά καταρρίπτεται! Αλλαγή πλεύσης λοιπόν! Το κρέας, τα τυριά, το ψάρι και το κοτόπουλο είναι πιο ακριβά τρόφιμα όμως συστήνεται να καταναλώνονται σε μικρότερη συχνότητα (βλ. μεσογειακή πυραμίδα) από τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία είναι φθηνότερα.

Ευτυχία να ζεις σε μια χώρα με πλούσια γεωργία, γιατί όλα τα φθηνά και θρεπτικά τα βρίσκεις φρέσκα στον μανάβη της γειτονιάς. Κάνοντας μια εβδομαδιαία καταγραφή, έστω και προσεγγιστικά, κατανοούμε τι ακριβώς τρώμε.

Με αυτό τον τρόπο προμηθευόμαστε συγκεκριμένα τρόφιμα από την αγορά τα οποία δεν αλλοιώνονται στο ψυγείο, ούτε λήγουν στο ντουλάπι! Το κατοχικό σύνδρομο περνά από γενιά σε γενιά όμως η εποχή της κρίσης δεν θα το επιτρέψει άλλο. Πρέπει να κατανοήσουμε το μέγεθος της μερίδας που μαγειρεύουμε. Έτσι δεν θα πετάμε φαγητό που περισσεύει και αν περισσέψει συμβουλευτείτε συνταγές που δείχνουν πώς να το αξιοποιήσετε την επόμενη ημέρα ή πώς να το αποθηκεύσετε.

Με απλά λόγια, φτιάξτε ένα σύντομο πλάνο. Αναρωτηθείτε τι θέλετε να φάτε μες την εβδομάδα και καταγράψτε τα. Τσεκάρετε αν κάποια υλικά, για την προετοιμασία – μαγείρεμα – υπάρχουν ήδη στα ντουλάπια σας. Και αν δεν υπάρχουν, προσπαθήστε να προσαρμόσετε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα σε αυτά που ήδη έχετε. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνετε διπλά οφέλη. Πρώτον δεν λήξουν τα ήδη αποθηκευμένα και δεύτερον θα πάψει να σας βασανίζει το κλασσικό ερώτημα «τι να μαγειρέψω αύριο;» Σημείο κλειδί: Για να πετύχουν όλα τα παραπάνω πρέπει όταν φτιάξετε τη λίστα και πριν πάτε για ψώνια να έχετε φάει. Έτσι θα αποφύγετε τις υπερβολές και τις άσκοπες αγορές.

Πηγή: http://www.eufic.org

Μεσογειακή Πυραμίδα

[caption id="attachment_640" align="aligncenter" width="497"]Μεσογειακή Πυραμίδα Μεσογειακή Πυραμίδα[/caption]

Δήμητρα Δρίτσα

Δήμητρα Δρίτσα
Διατροφολόγος: Δήμητρα Δρίτσα
Γεννήθηκα το Μάρτιο του 1987 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσα. Λίγο μετά το τέλος του λυκείου βρέθηκα να σπουδάζω στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι Σητείας Κρήτης και το ταξίδι στη Διατροφή ξεκινά… Έκτοτε εργάζομαι ως Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ενώ παράλληλα δεν χάνω ευκαιρία να παρακολουθώ συνέδρια και ημερίδες διατροφής.



Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Δήμητρα Δρίτσα καλέστε στο 6988712998 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It