Δυσανεξία στη λακτόζη: Ένας σύγχρονος «αντίπαλος»

  newego_LARGE_t_1101_54170348Αισθάνεστε συχνά δυσφορία και φούσκωμα στην αρχή της μέρας και μάλιστα μετά από την πιο απλή συνήθεια, την κατανάλωση γάλακτος στο πρωινό. Απλό, υγιεινό, σύνηθες, αλλά δυστυχώς για κάποιους απαγορευτικό γιατί μπορεί να κρύβει έναν ενοχλητικό κίνδυνο. Ποιος είναι αυτός; η δυσανεξία στη λακτόζη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ; Είναι η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει τη λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος. Αυτή η αδυναμία οφείλεται στην έλλειψη λακτάσης, ενός ενζύμου που παράγεται από το λεπτό έντερο.  

ΜΗΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ; Τα συμπτώματα ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί να εμφανιστούν σαν μία απλή δυσπεψία και φούσκωμα ή σαν κοιλιακός πόνος, ναυτία και διάρροια.  

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ; Κυρίως το γάλα και ιδιαίτερα αυτό με τα χαμηλά λιπαρά. Το γιαούρτι και το τυρί περιέχουν μικρές ποσότητες λακτόζης και το πιθανότερο είναι να μη σας ενοχλήσουν. Παρόλα αυτά, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τα δοκιμάσετε στον οργανισμό σας για να βεβαιωθείτε. Αν σας προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα σημαίνει πως έχετε σοβαρή δυσανεξία και πρέπει να είστε προσεκτικοί και με άλλα τρόφιμα όπως έτοιμα φαγητά, έτοιμες σάλτσες, πουρέ, δημητριακά, στιγμιαίες σούπες.  

ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΩ; Το γιαούρτι και το τυρί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακίνδυνα. Επιπλέον, μπορείτε να προμηθεύεστε προϊόντα χωρίς λακτόζη που κυκλοφορούν στο εμπόριο. 

Χριστίνα Μαλανδράκη
Διατροφολόγος: Χριστίνα Μαλανδράκη
Γεννήθηκα το Μάιο του 1986. Μεγάλωσα και κατοικώ στο Παλαιό Φάληρο μέχρι και σήμερα. Με καταγωγή από την Κρήτη δεν θα μπορούσα να μην αγαπήσω τη Σητεία όπου και σπούδασα στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας. Πραγματοποιώ μετεκπαίδευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία, παρακολουθώντας παράλληλα τις εξελίξεις γύρω από τον τομέα διατροφής. Σήμερα εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Χριστίνα Μαλανδράκη καλέστε στο 6944204326 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού