Γιατί η επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα υποδηλώνει ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών

bitamines Τι συμβαίνει όταν έχουμε έντονη επιθυμία για:

ΣΟΚΟΛΑΤΑ: σχετίζεται με μείωση των επιπέδων μαγνησίου, κάτι που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του προεμμηνορροικού συνδρόμου και όταν υπερκαταναλώσουμε αλκοόλ,τσάι,καφέ,αναψυκτικά. Όταν νιώθουμε μεγάλη λιγούρα για σοκολάτα,καλό είναι να επιλέγουμε εκείνη με τουλάχιστον 75% περιεκτικότητα σε κακάο,που περιέχει περισσότερο μαγνήσιο και λιγότερη ζάχαρη. Άλλες πηγές μαγνησίου είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,το καφέ ρύζι,το ψωμί ολικής αλέσεως και οι μπανάνες.

ΚΡΕΑΣ: ίσως ο οργανισμός μας χρειάζεται σίδηρο ή ψευδάργυρο,που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα οστρακοειδή,οι φακές,το σπανάκι,οι σπόροι κολοκύθας,το τυρί και το ψωμί ολικής αλέσεως. ΤΥΡΙ: μπορεί να δείχνει έλλειψη ασβεστίου. Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με γαλακτοκομικά,μπρόκολο,κουνουπίδι,λάχανο,μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκαλο,ξηρούς καρπούς,όσπρια,σπανάκι.

ΠΑΓΟΣ: η λαχτάρα για παγάκια αποτελεί ένδειξη αναιμίας εξαιτίας ανεπάρκειας σιδήρου και θα πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως αίσθημα αδυναμίας,κούρασης,τριχόπτωση,νύχια που σπάζουν,πληγές στο στόμα. Πήγες σιδήρου είναι το συκώτι,το μοσχαρίσιο κρέας,οι φακές,τα ρεβίθια και οι αγκινάρες.

ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ: πιθανόν να υπάρχει έλλειψη σε χρώμιο,το οποίο ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης και επηρεάζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Πλούσια σε χρώμιο τρόφιμα είναι το συκώτι,το μοσχαρίσιο κρέας,το κοτόπουλο,τα οστρακοειδή,τα ψάρια,οι ξηροί καρποί,τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα αυγά.

ΨΩΜΙ: η διάθεση για υδατάνθρακες όπως είναι το ψωμί,οι πατάτες και τα ζυμαρικά μπορεί να αποτελεί ένδειξη έλλειψης τρυπτοφάνης,που εμπλέκεται στη διαδικασία ρύθμισης της ψυχικής διάθεσης. Τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνης είναι τα γαλακτοκομικά,η μπανάνα,η βρόμη,το κοτόπουλο,η γαλοπούλα,τα αυγά,οι ξηροί καρποί.  

Μελίνα Κωνσταντιδίδη Επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής (Τεχνολόγος Τροφίμων-Διατροφολόγος) email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Αγγελική Παπά
Διατροφολόγος: Αγγελική Παπά
Γεννήθηκα Σεπτέμβριο του 1986 στο Μαρούσι. Μεγάλωσα στον Ταύρο όπου και κατοικώ ως σήμερα. Το 2005 βρέθηκα στη Σητεία Κρήτης για να σπουδάσω αυτό που αγαπώ. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με ενεργή συμμετοχή σε συνέδρια και εθελοντικές δράσεις με θέμα τη διατροφή.



Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Αγγελική Παπά καλέστε στο 6947856688 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It