Βάλε το καλοκαίρι στην κατάψυξη!!!

Βάλε το καλοκαίρι στην κατάψυξη!!!

 Το καλοκαίρι τελείωνει αλλά ακόμα υπάρχουν τα φρούτα και τα λαχανικά αυτής της εποχής.  Στις διακοπές όλοι γευτήκαμε τα λαχανικά του χωριού’ που είναι σαφώς πιο νόστιμα και θρεπτικά από τα λαχανικά του εμπορίου.

Αν επιστρέψατε πριν από λίγες μέρες από το χωριό λοιπόν, όλο και κάποιος θείος, ξάδερφος, γείτονας, τοπικό μαγαζάκι θα βρέθηκε μπροστά σας για να πάρετε κάποια φρέσκα λαχανικά εποχής. Το σαββατοκύριακο λοιπόν, αφιερώνουμε λίγο χρόνο για την αποθήκευση των καλοκαιρινών λαχανικών που θα γεμίσουν νοστιμιά το χειμερινό τραπέζι.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Μελιτζάνες: κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις ψήνουμε στο φούρνο. Αποθηκεύουμε  10-15 τεμάχια μέσα σε σακουλάκια κατάψυξης και τις χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε μουσακά και σουφλέ μελιτζάνας.

Κολοκύθι: κόβουμε το κολοκύθι σε κυβάκια και το χρησιμοποιούμε για σούπες λαχανικών που θα ζεστάνουν τα χειμωνιάτικα βραδινά μας γεύματα!!

Φασολάκια: καθαρίζουμε τα φασολάκια ( κόβουμε τις δύο άκρες), και αφού τα πλύνουμε και στεγνώσουν, τα αποθηκεύουμε σε σακούλες κατάψυξης. Τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε τα κλασικά λαδερά φασολάκια του χειμώνα!!

Μπάμιες: καθαρίζουμε τις μπάμιες, επιλέγουμε τις πιο μικρές (για να παραμείνουν μαλακές) και αφού τις πλύνουμε και στεγνώσουν, τις βάζουμε σε σακούλες κατάψυξης. Τις χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε τις κλασικές λαδερές μπάμιες.

Πιπεριές : τις ψήνουμε στο φούρνο, αφαιρούμε την φλούδα ( αν επιθυμούμε και αν είναι εφικτό). Τις αποθηκεύουμε 10-15 τεμάχια σε μικρά τάπερ. Τις χρησιμοποιούμε οποία στιγμή θέλουμε αρκεί να περιμένουμε να γίνει πλήρης απόψυξη. Προσοχή μετά την απόψυξη πρέπει να γίνει άμεση κατανάλωση.

Ντομάτα: λιώνουμε τις πιο γινωμένες ντομάτες στο μούλτι και τις βάζουμε σε σακουλάκια κατάψυξης σε μικρές ποσότητες για να είναι εύκολο στη χρήση. Αν έχουμε περισσότερο χρόνο και διάθεση μπορούμε να φτιάξουμε και σάλτσα ντομάτας αρκεί να βράσουμε για λίγα λεπτά τον χυμό ντομάτας.

ΦΡΟΥΤΑ

Σύκο: απλώνουμε τα σύκα στον ήλιο σε καθαρό σημείο χωρίς να κινδυνεύουν από ζώα και σκόνη και τα αφήνουμε να ξεραθούν αρκετές μέρες. Μετά προσθέτουμε στο εσωτερικό τους ξηρούς καρπούς και τα ψήνουμε στο φούρνο! Τέλειο σνακ για τις δύσκολες ώρες!!

Σταφύλι: βγάζουμε από το σταφύλι τα κουκουτσάκια και φτιάχνουμε μια ιδιαίτερη μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού!  

Προσοχή: Η θερμοκρασία κατάψυξης θα πρέπει να είναι -18 OC και να καταναλώνονται σε άμεσο χρονικό διάστημα 3 – 6 μηνών για διατήρηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. Γράφουμε την ημερομηνία κατάψυξης στα σακουλάκια για να μην χάνουμε τον ‘έλεγχο’ της κατάψυξης μας.  

Tip: Όλα τα παραπάνω λαχανικά καθώς και πολλά άλλα μπορούμε να τα κόψουμε σε κυβάκια και να τα βάζουμε στις κοτόσουπες- μοσχαρόσουπες- λαχανόσουπες των μικρών παιδιών για να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα τροφής!!!

Φανή Ρούσσου
Διατροφολόγος: Φανή Ρούσσου
Γεννήθηκα στην Πρωτεύουσα το 1985 αλλά ποτέ δεν ένιωσα Αθηναία, μιας και η νησιωτική (Πάρος – Νάξος) καταγωγή μου με κέρδισε από μικρή. Έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια στα Άνω Λιόσια όπου μένω μέχρι σήμερα. Οι πανελλήνιες εξετάσεις με έστειλαν το 2004 στη Σητεία της Κρήτης, για να αποφοιτήσω ως Διαιτολόγος . Έκτοτε εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κάνοντας εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία και παρακολουθώντας από κοντά τις διατροφικές εξελίξεις.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Φανή Ρούσσου καλέστε στο 6979448632 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού